Turski jezik i književnost, nastavnički smjer (TLT)

Nastavni plan i program Turski jezik i književnost (nastavnički smjer), Edukacijskog fakulteta (FEDU) Internacionalnog univerziteta u Sarajevu (IUS) nudi mogućnost studiranja na sva tri ciklusa studija. Studenti mogu steći znanja iz turskog jezika i književnosti, kao stranog jezika u BiH.

Cilj Programa Turskog jezika i književnosti FEDU-a je da omogući studentima kvalitetno obrazovanje i usavršavanje u oblastima turskog jezika i književnosti, te da obuči studente modernoj metodici nastave i edukacijskoj psihologiji. Osim jezika studenti će moći učiti i o historiji i kulturi Turske. Kroz obrazovanje kvalitetnih domaćih i stranih učitelja i nastavnika, program će doprinijeti unapređenju osnovnog, srednjeg, višeg i visokog obrazovanja u BiH i inostranstvu.

Unutar studijskog programa, osim fundamentalnih disciplina jezika i književnosti, izučavaju se i savremene pedagoške discipline, metodologije nastavnog procesa, te lingvističke i komunikacijske vještine.

Fakultet nudi napredni interdisciplinarni pristup nastavi, učenju, istraživanju i praksi.

Otvaranje programa Turski jezik i književnost doprinosi jačanju bh. obrazovnog sistema, razmjeni nastavnih kadrova, te povezivanju domaćih kadrova sa internacionalnim na svim poljima obrazovanja.

Mogućnosti zapošljavanja

Završetkom studija diplomanti će steći osnovna znanja iz metodike predavanja i učenja turskog jezika, kao stranog jezika u BiH.

Diplomanti koji odluče da odmah traže posao, posjedovat će neophodna znanja i kompetencije za pristup državnim, javnim ili privatnim, školama i ustanovama. Nakon sticanja diplome studenti su spremni isključivo za karijeru nastavnika ili profesora turskog jezika.